K ČERTU s vejci!

12. listopadu 2014 v 10:49 | Boris Leto |  Dobroty
Co si počít, když v lednici není vejce ani mléko, ale chutím neporučíš?

Nevěš hlavu! Zjistil jsem, že se bez toho při pečení hravě obejdeš. A nepotřebuješ k tomu ani kuřecí kůžičku jako v případě blafů od pana Hrušky. ;)

Pařížan s trendy hárem



Těsto

  • 1/4 hrnku oleje
  • 1/4 - 1/3 hrnku kakaa
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 - 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 banány rozmixované v troše vody - nahradí vejce i mléko
  • 1 sáček jedlé sody

Banány nejlépe rozmašíruješ tyčovým mixérem. S trochou vody Ti tak vznikne rosolovitá hmota, která zastane funkci vajíčka coby lepidla. A neboť rozmixuješ hned 2 banány, zároveň Ti vznikne jakési hutné banánové mléko.

Sám těsta promíchávám polévkovou lžíci - alespoň procvičím bicáky.

Jelikož má soda trochu jiné vlastnosti než kypřící prášek, tak jakmile sodu přimícháš do těsta, kvapně výsledek svého snažení šoupni do formy a alou s ní do trouby! Místo trouby peču v remosce, takže Ti neřeknu přesný čas pečení, ten vychytej podle toho, v čem pečeš. Ale jedná se o "klasické" bábovkové těsto.

Poleva

Pracujme s jistou pravděpodobností, že u sebe v lednici najdeš tofu! Budeš se divit, ale z tofu uděláš zázrak, který nerozeznáš od tvarohu ochuceného cukrem a kakaem - a hlavně si tuhle polevu nemůžeš vyčítat. Čisté tofu mi nechutná, ale můj upgrade z něj učiní lahodu!

  • 2x neochucené tofu
  • kakaa dle libosti
  • cukru dle libosti

Výsledek pořádně rozmixuj tyčovým mixérem.

Nebuď labuť a šmakuj!

Po vychladnutí buchty, nanes polevu, a pokud budeš mít dost trpělivosti, šoupni "Pařížana s trendy hárem" do lednice, ať Ti poleva více ztuhne. Ale sám nevydržím a hned si ukrojím!

Tyčový mixér spolu s remoskou je kuchyňské náčiní, bez kterého se už neobejdu. S mixérem si s přítelkyní děláváme všemožné pomazánky, krémové polévky, aj. V remosce zase krom jiného zvládám i upéct chleba, ale o tom příště.


Sbíhají se Ti sliny? Napiš do komentáře. :)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dragita Dragita | E-mail | Web | 13. listopadu 2014 v 21:16 | Reagovat

No teda, vypadá to dost dobře. Dokonce na to není potřeba tuna věcí, protože na tom mé pokusy o "zdravější pečení" krachly. Vyzkouším :)

2 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 14. listopadu 2014 v 11:25 | Reagovat

[1]: Zastávám stanovisko, že v kuchyni nehodlám zmumifikovat. Svého času si cením, a proto se nehodlám zdržovat složitými recepty. :D

A dobře to nejen vypadá, ale je to hotový chuťový poklad!

3 Lóra Lóra | Web | 15. listopadu 2014 v 14:58 | Reagovat

Ahoj líbil se mi tvůj komentář na blogu s rozhovorem prostituky, a tak jsem mrkla k tobě, máš príma blog. Jinak tohle bych hned zmlsla :-)

4 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 16. listopadu 2014 v 13:35 | Reagovat

[3]: Děkuji za pochvalu. :)
Co si budeme povídat, byl to zážitek číst ten rozhovor. :D Jak už jsem tam i psal, alespoň je taková osoba inspirativní pro nějakou románovou postavu.

5 Terka Terka | E-mail | Web | 2. prosince 2014 v 22:57 | Reagovat

Tohle vypadá vážně dobře, ten recept si dávám do záložek a jsem si jistá, že ho někdy určitě vyzkouším. :-)

6 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 3. prosince 2014 v 15:01 | Reagovat

[5]: Pokud budeš nějaký čas otálet s vyzkoušením receptu, okrádáš se o lahodu! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama