POPRAVA pečiva z obchodu

15. prosince 2014 v 15:18 | Boris Leto |  Dobroty
Jak kamarád ochutnal mé bagetky, kupované pečivo letělo do odpadkového koše!

Trmácení se v kuchyni není mým životním posláním, takže vše dělám tak, aby to zabralo co nejméně času a zároveň, abych nejedl blafy. Pečení bagetek nezabere čas ani Tobě!


Těsto

Fest kvalitní těsto vyjde na pár korun a je k němu potřeba skutečně málo ingrediencí.

  • 3 hrnky žitné mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 hrnek vody + dle potřeby dolévat
  • ½ hrnku oleje
  • 1 kávová lžička soli
  • ½ kávová lžička cukru

Makáme!

Droždí si pokaždé rozdrobím do hrnku s vlažnou vodou, kam přisypu i malou lžičku cukru. Mám za to, že droždí má pak, co "žrát" a těsto lépe nakyne.
Žitná mouka je podle mě na pečivo to nejlepší. Ze zkušenosti vím, že ji seženeš od 22 Kč za kilo.
Jakmile se droždí ve vodě po pár minutách rozpustí, šoupnu všechny ingredience do mísy a pečlivě to rozmíchám. Zastávám názor, že čím méně nástrojů v kuchyni, tím lépe. Těsto proto míchám velkou lžící a ruka dostává pěkně zabrat! Pokud je těsto až příliš tuhé, doleji trochu vody. Těsto nikdy nemám řídké, je husté.
Po krátké rozcvičce nádobu překryji utěrkou.
Těsto nechávám nakynout asi dvě hodiny. Myslím, že když to necháš déle, nic tím nezkazíš.

Kuchařský styling

Po nakynutí těsta si připrav prkénko, které vysypej žitnou moukou. Než si se lžící začneš nabírat těsto ke tvarování, nezapomeň si moukou vysypat i ruce, aby se Ti na ně těsto nelepilo.
Těsto na prkénku "promasíruj" s vysypanou moukou a vytvaruj jej do bochánku. Nenechej se zmást, těsto se sice bude zdát křehké a můžeš mít strach, že Ti nebude držet tvar, ale opak je pravdou.

Do chřtánu pekelného

Sám peču v remosce. Podle mě to je nadčasová záležitost. Mám dojem, že peče na 160 stupňů. Ale klasickou troubu vyhul klidně na víc, u kamaráda jsem troubu nastavil na 180 a dobře to dopadlo - viz. foto níže. Peče se to cirka 15-20 minut. Sám raději po hmatu zjišťuji, zda to už je OK - ale bacha na rozžhavenou troubu! :)


Jak to vidíš Ty - kupované či domácí pečivo? Napiš do komentáře?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dragita Dragita | E-mail | Web | 15. prosince 2014 v 19:14 | Reagovat

Já mám problém sehnat dobré pečivo. Vždy, když ho najdu, za pár měsíců to zkazí, protože mají asi větší odbyt či co (jako třeba Sklizeni, těm super pečivo vydrželo skoro třičtvrtě roku :D Takže poslední dobou jedu na rohlících, dalamáncích a občas chleba z pekárny, který ještě ujde.
Tvůj recept zkusím. Vypadá to jednoduše a rychle. Protože já nestíhám ani vařit, natož, abych si dělala vlastní pečivo :D

2 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 16. prosince 2014 v 21:48 | Reagovat

[1]: Aniž bych se chtěl lacině chválit,  jiné než mé pečivo mi ani nechutná. Když vychytáš propečení, kurka je nadpozemská! A máš pravdu, nejvíc mě na kupovaném vadí, že vlastně nemá žádnou chuť.
Tobě naopak přejít dobou chuť a ať se bagetky podaří!  :)

3 Amálka Amálka | Web | 4. ledna 2015 v 20:01 | Reagovat

Recept vypadá dobře, určitě vyzkouším. Díky za tip:)

4 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 5. ledna 2015 v 19:08 | Reagovat

[3]: Děkuji za pochvalu. Předem TI přeji dobré pochutnání. :) Pošmákneš si!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama