ELIXÍR života

7. ledna 2015 v 10:57 | Boris Leto |  Dobroty
Minulou zimu jsem se fest nachladil, až jsem jenom kašlal a hrudník mi div neexplodoval. Řekl jsem si rázné NE!, a když už mám v Habitatu zmínku o alchymistovi Edwardu Kelleym, inspirovalo mě to k experimentu. Recept mě za jeden den zbavil nejhoršího! Samozřejmě si narecept netroufne každý, ale k alchymii nemá buňky kdekdo!

VAROVÁNÍ: nepít nalačno a po ránu.


Recept

  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • kus zázvoru
  • 0,5-1 řepa
  • kávová lžička mleté skořice
  • 1 l studené vody
  • a k tomu dost medu, aby to šlo vypít! :)

Drtíme!

Všechno to rozmixuj, studená voda je v receptu úmyslně, mnohé vitamíny usmažíš, když je začneš vařit. Pokud například sladíš čaj medem, pamatuj, že musí být vlažný, jinak game over honey.

Best friend prajzák (ano, i lidi z Prajzské může mít někdo rád) mi před léty ukázal příbalový leták k cumlacím pastilkám proti bolavému krku. Bratrsky jsme žasli, že taková pastilka může způsobit žloutenku. Od té doby si říkám, že nachlazení budu raději řešit zdravým rozumem než lékárnou. Mimochodem, česnek je přírodní antibiotikum.

Zanotuj si

Elixír života jest k pití celodennímu, avšak nedoporučuje se choditi mezi lidstvo, neb zápach zavdá mnohému k pochybám, zdalipak mu společníkem budeš nejvhodnějším.

Napiš do komentáře, co pomáhá Tobě. :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dragita Dragita | E-mail | Web | 11. ledna 2015 v 15:21 | Reagovat

Nakonec jsem ten zabiják nezkusila, ale hodně mi pomohla směs éterických olejů Onguard od Dottery (hlavně tam je hřebíček) a koloidní stříbro. Co říct, jsem lenoch, ale recept si nechám v záloze, co kdyby něco.

2 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 20:27 | Reagovat

[1]: Koloidní stříbro? Zabíjíš dvě mouchy jednou ranou - zvrátíš nemoc a vybuduješ si odolnost vůči upířímu kousnutí! :D Důležité je, že Ti je lépe. :) Děkuji za tip!

3 Amálka Amálka | Web | 21. ledna 2015 v 11:48 | Reagovat

Tak to je docela driák!:) Možná to ale někdy vyzkouším, řepu + všecky další ingredience, co uvádíš celkem můžu.
Já si dávám buď jen šťávu z cibule, popř. odvar ze zázvoru + šalvěj + citron + med.

4 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 21. ledna 2015 v 16:54 | Reagovat

[3]: O šťávě z cibule jsem už slyšel od hodně lidí, jen jsem k ní neměl odvahu. Kupodivu zvládnu vypít svůj elixír než zkusit cibuli s cukrem. :D
Nedám za to ruku do ohně, ale kdesi jsem zaslechl, že kombinace citrónu a zázvoru není dobrá, neb citrón nějak zneguje to dobré ze zázvoru.

Kde bereš šalvěj??? :)

5 Amálka Amálka | Web | 23. ledna 2015 v 12:01 | Reagovat

[4]: Ono tak šťáva z cibule se zdá horší, než to ve skutečnosti je:)
O tom, že kombinace citron-zázvor není dobrá slyším prvně, kde jsi to prosím zaslechl? Zajímalo by mě to, protože tuhle kombinaci používám hodně často. Odvar ze zázvoru a šalvěje nechám vždycky zchladnout a pak tam vymačkám skoro celý citrón + přidám med.
Šalvěj mám jednak čerstvou za oknem v květináči plus ještě nasušenou zásobu od mamky ze zahrádky.

6 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 23. ledna 2015 v 14:33 | Reagovat

[5]: Obdivuji dědovu zásobu nasušených bylinek. :) Upřímně, u psaní neskutečně čajuji: pu-erhy, oolongy, zelené, nepálské černé... A potom bych si rád dal nekofeinový čaj, ale nemám kde trhat. :D
S tím citrónem a zázvorem jsem to někde četl/slyšel, už nevím. :) Ale od té doby to raději už nekombinuji. Krom toho jsem si všiml, že citrón zázvor nějak zjemní a mě už nemá co propalovat bolavý krk. :D
Na podzim a zimu jinak doporučuji kupovat mladý ječmen. Bezvadně nakopne imunitu.

7 Amálka Amálka | Web | 23. ledna 2015 v 20:27 | Reagovat

[6]: Tak to se máš, že máš dědu takového bylinkáře:) Oolongy mám také ráda, černé mi moc nešmakujou, jen sem tam puerh v čajovně. Zato mladý ječmen, ten tedy můžu. Ze začátku mi moc nešmakoval, ale přišla jsem tomu na chuť. Když ho piju, úplně cítím ty účinky, hehe:) ne, fakt!

8 Boris Leto - spisovatel Boris Leto - spisovatel | E-mail | Web | 24. ledna 2015 v 17:30 | Reagovat

[7]: Třeba nepálské čaje jsou celkem jemné. :) Zkoušela jsi i zelený pu-erh? Ten je původnější než černý pu-erh, který se začal dělat docela v nedávné minulosti.
A s tím ječmenem máš recht, také mám lepší pocit, jak to do sebe kopnu. :D

9 Amálka Amálka | Web | 25. ledna 2015 v 13:18 | Reagovat

[8]: Zelený puerh jsem ještě neměla, dík za tip, vyzkouším :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama